Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinde “İstanbul Sözleşmesi yaşayacak” flamaları ve “İstanbul Sözleşmesi’ni geri getireceğiz ve uygulatacağız” dövizleri açıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, Aile..
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin görüşmelerinde İstanbul Sözleşmesi protestosu düzenlendi.
Muhalefet milletvekilleri, üzerinde “İstanbul Sözleşmesi yaşayacak!”, “TCK 103, 6284’ü uygula” ve “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” ifadelerinin yer aldığı flamaları açtı. “İstanbul Sözleşmesi’ni geri getireceğiz ve uygulatacağız” ve “Kadın yoksulluğuna hayır” “Kadınlar için adalet” yazılı dövizler taşıdı.
Bakan Derya Yanık’ın yaptığı konuşmada İstanbul Sözleşmesi’ne dair tek bir kelime dahi etmemesine tepki gösteren vekiller, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi.
AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora ise muhalefet vekillerine “Önce siz kendi içinizdeki tecavüzcüden kurtulun” diye bağırdı.
AKP Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Komisyonda konuşan Bakan Derya Yanık, yaptığı sunumda, Türkiye’nin çekildiği İstanbul Sözleşmesi’ne dair tek bir kelime dahi etmedi.
2013 yılından bu yana Türkiye genelinde 374 Sosyal Hizmet Merkezi açtıklarını söyleyen Yanık, bu yılın sonuna kadar 6 adet daha merkez açacaklarını ifade etti.
Aile yapısının güçlendirilmesine dair faaliyetlerinden bahseden Yanık, “Vatandaşlarımız aile danışmanlığı hizmetinden faydalanabilmek için e-Devlet üzerinden de başvuru yapabilirler” diye konuştu.
Çocukların “dijital risklerden” korumak için çalıştıklarını savunan Yanık, Bakanlığın bünyesindeki oluşturulan “Sosyal Medya Çalışma Grubunun”, önleyici çalışmalar yaptığını kaydetti.
“Çocuk Haklarının Desteklenmesi Projesi” ile sokakta çalıştırılan çocukların tespiti ve sosyal hizmetlerden faydalandırılması, erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesine yönelik toplumsal farkındalığın artırılması gibi faaliyetler yürüteceklerini vadeden Yanık, engellilere dair de bazı vaatlerde bulundu.
Yanık, kadına yönelik şiddete karşı çalışmalarını “sıfır tolerans” ilkesiyle yürüttüklerini savunup “Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerimiz kadına yönelik şiddetin önlenmesi, mağdurlar ve beraberindeki çocuklara verilecek destek hizmetlerinin ‘tek kapı’ prensibiyle yürütülmesi amacıyla 81 ilimizde faaliyet göstermektedir” ifadesini kullandı.
Bakan Yanık’ın sunumunun ardından HDP’li kadın milletvekilleri, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine tepki göstererek “İstanbul Sözleşmesini geri getireceğiz ve uygulatacağız” yazılı pankartlar açtı.
Bunun üzerine AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora, HDP’li vekillere “Önce siz kendi içinizdeki tecavüzcüden kurtulun” diye bağırdı. HDP’li milletvekilleri, Cora’nın bu sözlerine tepki gösterdi.
CHP’li vekiller de “İstanbul Sözleşmesi yaşayacak!”, “TCK 103, 6284’ü uygula” ve “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” ifadelerinin yer aldığı flamaları açtı.
HDP grubu adına konuşan Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Yaptığımız görüşmelerde, tartışmalarda ve İstanbul’daki Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe Çalıştay’ında şunu gördük ki maalesef bu bütçede kadınların zorlukları aşabilecekleri, eşit bireyler olarak yaşabilecekleri olanakları sağlayan bir bütçeleme yöntemi yok. Bu bütçede kadına ayrılan kalemler çok az ama kadınlar büyük zorluklar yaşıyorlar” dedi.
HDP’li Filiz Kerestecioğlu, kadınların sorunlarını dile getirdiği sıra kahkaha atan AKP’li vekile, “Şaka mı yapıyorum. Kadınlar ölüyor, tacize uğruyor diyorum” diyerek tepki gösterdi.
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da, “Biz kadınlar bugünlerde ‘seç beğen al’ şeklinde çirkin bir siyaset anlayışıyla karşı karşıyayız. Bu yolları bu taşlarla döşeyenlerle kadınlar olarak çok daha fazla uğraşmak durumunda kalıyoruz” diye konuştu.
AKP’li erkek bir vekilin kahkaha atıp yüksek sesle telefonda görüşme yapmasıyla konuşması bölünen Kerestecioğlu, bu duruma tepki göstererek, “En ufak bir şeyde saygı saygı diye bağırıyorsunuz. Burada konuşma yapıyoruz. Şaka mı yapıyorum. Kadınlar ölüyor, tacize uğruyor, yoksul diyorum” şeklinde konuştu.
Kerestecioğlu’nun duruma itiraz etmesi üzerine komisyonda gerilim yaşandı
Ardından konuşmasına devam eden Kerestecioğlu, kadınların maruz kaldığı sorunları ve buna dair çözümsüzlükleri değerlendirerek İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden getireceklerini vurguladı.
Komisyonda CHP adına söz alan Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, sosyal yardımların hak sahiplerine ulaşmadığını söyledi. AKP’li milletvekilleri bu söyleme tepki gösterdi. Yaşanan gerginlik üzerine oturuma ara verildi. Aranın ardından görüşmelere yeniden geçildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.